Perinneautot

AJK Turku omistaa kaksi perinneautoa: Orient BB 1905 sekä Ford V8. Katso molempien esittelyvideo alta.

Museoauto Orient, vm 1905

”No hill is impossible for Orient BB”

Näillä sanoilla mainostettiin vuosisadan alussa maahantuoja Otto Brandt Co:n automyyntiluettelossa Autojoukkojen Turun killan omistamaa ja entisöimää museoautoa vuodelta 1905.

Ja esittely jatkuu:

”Viime vuonna tuotimme kauppaan Orient moottorivaunuja, ja meillä on kylläkin syytä olla niihin tyytyväisiä, olletikin merkkiin BB, jota vieläkin pidämme kaupan, koska se on osoittautunut erittäin luotettavaksi. Semminkin talvisaikaan, jolloin suurempia automobiilejä enimmäkseen täytyy pitää katon alla tahi ne helposti rikkoutuvat kuoppaisilla talviteillä, on Orient kevyen ja kestävän rakenteensa vuoksi ja ilmajäähdytyksensä avulla aina pysynyt oivallisessa kunnossa. Orientia on myös helppo hoitaa, joten suosittelemme sitä aloittelijoille.”

Edesmenneen kiltaveli Reino Krouvilan ja monen muunkin kiltalaisen yli 20 vuotta kestäneen työn tuloksena on vanhin Suomessa käytössä ollut, ajokuntoon ehostettu automobiili.

Orient BB:n kunnostamiseen kului peräti 14 vuotta. Ei siis ihme, että urakan jälkeen entistämisestä vastannut Reino Krouvila oli tyytyväinen lopputulokseen: ”Se valmistui sittenkin”

”Työläintä oli hankkia kunnostamisessa tarvittavat tiedot. Autostahan ei ollut jäljellä juuri muuta kuin laho puinen alusta, jota piti kasassa pari lankkua. Kuvia ei Suomesta löytynyt, joten mallikuva piti hankkia ulkomailta. Kuvan perusteella sitten ryhdyttiin työhön ja mm. auton koriin tarvittava tammi tilattiin Kanadasta. Lokasuojien tammivanerikin oli tehtävä itse, sillä Suomesta ei tuolloin tammivaneria löytynyt.

Ammattitaitoinen puuseppä oli avuksi ja hyödyksi monta kertaa. Seppää tarvittiin niin ikään metalliosien valmistamiseen. Sylinterikin piti valaa uudelleen.”

 

Teknistä tietoa: ORIENT BB 1905

Valmistusmaa: USA / Waltham Company
Moottori nr 3044
1-sylinterinen, nelitahtinen ja ilmajäähdytteinen
4-hevosvoimaa
Huippunopeus: 35km/h
Maahantuoja: Otto Brandt Co
Omistaja: Autojoukkojen Turun Kilta ry

Ford V8 perinnekuorma-auto